Sosyal Medya

Dünya

israil Rusya’ya sığındı

Hizbullah’ın Lübnan-İsrail sınırında İsrail’e ait araçlara düzenlediği saldırının arkaplanı ortaya çıkmaya başladı. Hizbullah saldırısını Yeni Akit’e değerlendiren Ortadoğu uzmanı gazeteci - yazar İsmail Yaşa, İsrail’in bu misilleme saldırısına karşılık vermek istemediğini, gerilimin düşürülmesine yönelik mesajını Rusya aracılığıyla Hizbullah ve İran yönetimine ilettiğini ileri sürdü.



28 Ocak’ta Hizbullah tarafından Ä°srail askeri araçlarına yönelik saldırının yankıları sürerken, OrtadoÄŸu uzmanı gazeteci - yazar Ä°smail YaÅŸa, saldırıyla ilgili detayları Yeni Akit’e deÄŸerlendirdi. 

Ä°SRAÄ°L RUSYA’DAN YARDIM Ä°STEDÄ°

Hizbullah’ın saldırısının, 10 gün önce Kuneytra’da Ä°srail’in düzenlediÄŸi saldırıya misilleme olarak yapıldığını anlatan Ä°smail YaÅŸa, Ä°srail’in bu saldırıya karşılık vermek niyetinde olmadığını söyledi. 

Ä°srail yönetiminin, ‘gerilimin tırmandırılmaması’ yönündeki mesajını Rusya aracılığıyla Ä°ran ve Hizbullah yönetimine ilettiÄŸini de kaydeden YaÅŸa, “Ä°srail ÅŸu süreçte uzun vadeli bir çatışmayı göze alamaz. Ä°srail ağır ÅŸekilde karşılık verebilirdi ama göstermelik bir bombalamayla yetindi. 

Ä°srail’in Güney Lübnan’da Hizbullah’a ait mevzileri vurabilecek teknolojisi ve gücü var ama bunu yapmak istemiyor. Çünkü Ä°srailliler korkak bir millet ve Ä°srail yönetimi seçimler öncesi halkının sığınaklarda korkarak yaÅŸamasını istemez” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

NETANYAHU Ä°ÇÄ°N SEÇÄ°M MALZEMESÄ°

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu saldırıyı 17 Mart’ta yapılacak seçimlerde oy için kullanabileceÄŸini dile getiren YaÅŸa, Ä°srail kamuoyunun Hizbullah saldırısı nedeniyle milliyetçi ve saldırgan tutumuyla öne çıkan Likud Partisi’ne yeniden destek verebileceÄŸini ifade etti. 

10 GÜN ÖNCE DE Ä°SRAÄ°L SALDIRMIÅžTI

YaÅŸa, Hizbullah’ın Ä°srail’e saldırısıyla ilgili ÅŸunları da sözlerine ekledi: “Ä°srail, Suriye’nin Kuneytra kentinde Hizbullah konvoyuna saldırı düzenlemiÅŸti. O saldırıda Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından ölenler oldu. 2 yıl önce yine bir Ä°srail saldırısında öldürülen Ä°mad MuÄŸniye’nin oÄŸlu Cihad MuÄŸniye de ölenler arasındaydı. O saldırıda Ä°ranlı bir general de öldü. Hizbullah’ın saldırısı bu yönüyle bir misilleme saldırısıdır. 

Åžu anda ne Hizbullah ne de Ä°srail’in bundan daha ileriye gitme niyetleri yok. Bu nedenle bu saldırının bir savaÅŸa dönüÅŸme ihtimali çok zayıf. Hizbullah halen Suriye’de savaşıyor ve mevcur durumda bir de Ä°srail’e sa vaÅŸmayı göze alamaz.”

2Ä°srail askerinin öldüÄŸü, 7’sinin de ağır yaralandığı Hizbullah saldırısından sonra Ä°srail,  Lübnan sınırı ve Golan tepelerinde askeri varlığını artırıyor. Ä°srail ordu sözcülüÄŸünden yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkenin kuzey sınırında askeri birliklerin sayısı arttırılırken, tam bir sayı belirtilmedi. Yetkililer bölge halkının günlük yaÅŸamlarına dönmelerini isterken, Ä°srail ordusu Lübnan sınırındaki Zir’in kasabasında tünel kazılmış olabileceÄŸi gerekçesiyle arama çalışmaları yürütüyor. Ordu yetkilileri tünel arama çalışmalarının 1 hafta daha süreceÄŸini açıkladı. Ä°srail ordusu, muhtemel bir saldırıya karşı iÅŸgal altında tuttuÄŸu Golan Tepeleri’ne de askeri birliklerini yığarken, sınırın karşı tarafındaki Suriye kasabası Hader’de ise herhangi bir hareketlilik göze çarpmıyor. 

Yeni Akit

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.